Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Új lehetőségek a köldökzsinórvér alkalmazásában

A köldökzsinórvérből származó vérképző őssejtek alkalmazása több mint húsz éves klinikai múltra tekint vissza és azóta kiemelkedő jelentőségre tett szert.

Nem csoda, hogy a kutatók ezért igyekeznek kiterjeszteni felnőttekre is a klinikai alkalmazásokat, megnövelve a natív hematopoetikus őssejtek számát más forrásokból származó őssejtekkel kiegészítve.

A New York-i Ichan School of Medicine at Mount Sinai kutatói vérképző őssejtekhez  hasonló sejteket fejlesztettek négy humán transzkripciós faktor átvitelével felnőtt egérsejtekbe. E négy faktor kombinációja indukálja a hematopoetikus őssejtképződést.

A kutatók szerint ezek az eredmények megalapozhatják egy páciens-specifikus vérképző őssejt-terápia megalkotását. A szóban forgó eredményeket tartalmazó tudományos közlemény szerzője, Carlos Filipe Pereira állítása szerint a Petri-csészében növesztett sejtek képesek voltak felnőtt vérsejt-kolóniákat létrehozni.

Számos kutatócsoport próbált már vérképző őssejteket létrehozni embrionális őssejtekből, azonban ez az eljárás igen problémásnak bizonyult. Ezzel szemben a megfelelő fehérjék kiválasztása a megfelelő felnőtt sejtekkel kombinálva egyszerűbb és reprodukálhatóbb módszer.

A köldökzsinórvér alkalmazásának kiterjesztése a felnőtt páciensekre, azaz vérképző őssejtek programozása, ígéretes lehetőség a vér különböző betegségeinek kezelésére, úgy mint az aplasztikus anémia (vérszegénység), különböző limfómák, immundeficienciák vagy tumorok.

Forrás: Perreira at al.: Induction of hemogenic program in mouse fibroblasts. Cell Stem Cell. 2013

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük