Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Neutral Image

Őssejt transzplantáció: Új technika az őszülés megállítására

Őssejt transzplantáció, mely képes visszafordítani az őszülést.

Egy új kutatás megkönnyebbült sóhajt kínál azoknak a pácienseknek, akik utálják hogy a hajuk őszül. Egy kísérlet során, amelybe zsírszövet eredetű mezenchymális őssejteket vontak be, a kutatók véletlenül fedezték fel, hogy képes visszafordítani a haj őszülését.
Az öregedés számos neurodegeneratív betegség megjelenését eredményezi. A mezenchymális őssejtekről másrészről úgy vélik, hogy ígéretes terápiák lehetnek a neurológiai betegségek kezelésében.
A legutóbbi klinikai tanulmány alatt a kutatók egy csoportja a mezenchymális őssejtek hatékonyságát tesztelte számos életkor eredetű neurodegeneratív betegség kezelésében. A kutatócsoport az őssejteket egy 14 fős, 30 és 75 év közötti csoport pácienseibe ültette be, közte 4 olyan személybe, akiknek a haja teljesen ősz volt.

Az őssejt transzplantáció figyelemre méltó javulást mutatott az összes személy neurológiai státuszában. Voltak jelentős mellékhatások, a múlandó fejfájás megjelenését kivéve.

Bár a kutatók egy szokatlan felfedezést tettek a vizsgálat alatt. A csoport, véletlenül a hajszín őszből feketébe fordulását figyelte meg mind a 4 idős személy esetében, akiknek a haja teljesen ősz volt. Az átmenet az őssejt transzplantációt követően 3-6 héttel fordult elő. A haj őszülésének visszafordulása mind a fejen, mind a szakáll szőrzetén megfigyelhető volt.

A 4 személyt egy 20 hónapos időtartamon át követték. Az utánkövetéses periódus alatt, a kutatók azt találták, hogy a hatás nem volt tartós. Habár az összes személynél folytatódott, hogy néhány fekete haja lett, de az alacsonyabb volt sűrűségében és számában.

“Ez egy érdekes hipotézist generál, azt, hogy a mezenchymális őssejtek fontos szerepet játszanak a melatonin szabályozás folyamatában, annak bioszintézisében és a szőrtüszőkbe történő transzportjában. A celluláris és molekuláris utak maradnak a jövőbeli kutatás tárgyai.”

–állapították meg a tanulmányban a kutatók.

A kutatócsoport úgy véli, hogy a tanulmányban megfigyeltek azok számára jelezhetnek előre egy lehetséges kezelést, akik korán őszülnek. Habár további kutatásra van szükség a folyamat jobb megértéséhez.

Olvasson többet: healthaim.com
Forrás: healthaim.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük