Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Nagynyomású oxigénterápia klinikai alkalmazása a köldökzsinórvér transzplantáció során

Ahogyan már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a hematopoetikus őssejt-transzplantáció sikeressége elsősorban a sejtek csontvelőbe való eljutásától (ún. “homing”) függ, ahol végül megtalálják végleges helyüket és újraszerveződnek a graftolódásnak nevezett folyamat során.

A sejtek korlátozott száma miatt a homing és a graftolódás kritikus fontosságú a köldökzsinórvér őssejt-transzplantáció során. Bár mostanáig számos kísérleti eljárást fejlesztettek e folyamtok hatékonyabbá tételére, még mindig sürgető igény van biztonságos és hatékony beavatkozások fejlesztésére.

A Kansas-i Egyetem Orvosi Központjának kutatói transzplantációs állatmodellen elvégezték a nagynyomású oxigénterápia értékelő vizsgálatát. E terápia során emelt légnyomáson tiszta oxigént lélegeztetnek be. Az eljárást bizonyos paraméterek betartásával, úgy mint a 3 atmoszféránál nem nagyobb nyomás és a legfeljebb két órán át tartó alkalmazás, biztonságosnak ítéli a szakma. A kutatók eredményei azt mutatják, hogy a nagynyomású oxigénterápia szignifikánsan megnövelte a garftolódás hatékonyságát a transzplantációs állatmodellben.

A köldökzsinórvér őssejtek graftolódásának hatékonyságát megnövelő legfrissebb eljárások leginkább a köldökzsinórvér egység transzplantációt megelőző manipulálásán alapulnak. A nagynyomású oxigénterápia nem igényli a véregység manipulálását, ellenben a páciens szervezetében teremt a garftolódáshoz megfelelő körülményeket.

A hematopoetikus őssejtek minél jobb befogadását célzó eljárások fejlesztése nagyban hozzájárul a köldökzsinórvér őssejtek felhasználási lehetőségeinek bővítéséhez.

Forrás:    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1079979613001642

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük