Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Köldökzsinórvér tárolása terápiás forrásként HIV fertőzött betegek számára

Bizonyos populációk 1%-a öröklött ellenálló képességgel rendelkezik humán immundeficiencia vírusos (HIV) fertőzés ellen.

HIV-ellenálló donortól származó hematopoietikus őssejt transzplantáció eredményei a mai napig az egyetlen ismert gyógymód HIV-fertőzött betegek számára. Azonban annak a valószínűsége, hogy olyan HIV-ellenállló donort találjunk, aki a szöveti kompatibilitás szigorú követelményeinek is megfelel, elhanyagolható.

A fent említett ritka, de fontos eset hatására egy amerikai, spanyol és ausztráliai kutatókból álló nemzetközi csapat új megközelítést javasol és vizsgál: 6 különböző, a köldökzsinórvér adományozók regiszterében tárolt, 18 000 köldökzsinórvér mintából álló DNA minták elemzése során 134 HIV-ellenálló mintát sikerült azonosítani.

Az ezen minták egyikével végzett transzplantáció, a leukémia sztenderd kezelésében, adta meg a lehetőséget annak igazolására, hogy a betegektől levett vér mintákban található immun sejtek a transzplantáció után ellenállnak a HIV fertőzéssel szemben. Sőt, az elméleti valószínűségi elemzés azt mutatta, hogy pár száz nyilvántartott HIV-ellenálló egység elegendő arra, hogy találjanak kielégítően megfelelő transzplantátumokat a népesség jelentős részének.

Tehát az őssejtbankok közötti lehetséges együttműködés teszi egy ilyen speciális leltár kifejlesztését nagyon is megvalósíthatóvá. Így a jövőbeni köldökzsinórvér eredetű őssejt transzplantációk új reményt nyújtanak a HIV fertőzött beteget kis részének.

Forrás: http://www.bbmt.org/article/S1083-8791(12)00433-8/abstract

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük