Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Mi a méhlepény szövet

Mi a méhlepény szövet

A méhlepény (placenta)

Az „élet fája” néven ismert placenta egy bonyolult szerv, mely a terhesség során nélkülözhetetlen szerepet játszik. A magzat a placentán keresztül kap oxigént, adja le a szén-dioxidot, és jut tápanyagokhoz. A gyermek növekedéséhez és egészséges fejlődéséhez szükséges hormonokat termel, továbbá védi a magzatot a fertőzésekkel szemben. A placentából származó őssejtek tárolása új és innovatív szolgáltatás.

A legújabb tanulmányok és kutatások meggyőző bizonyítékot szolgáltattak a placenta jelentős értékére nemcsak a terhesség alatt, hanem a szülés utáni lehetséges használatában is.

A placenta szövetet a mezenchymális1 őssejtek, a vérképző őssejtek és az endoteliális progenitor sejtek jelentős forrásának tekintjük. Az őssejtek egyedülálló forrását képezik, amelyeket egyre szélesebb spektrumban alkalmaznak a regeneratív orvostudomány területén. A Cord Blood Center Group a placenta szövet levételét komplex szolgáltatásként kínálja a köldökzsinórból és placentából történő köldökzsinórvér levételével illetve a köldökzsinór szövet és placenta szövet kinyerésével együttesen azon magyar ügyfeleinek is, akik Szlovákiában adnak életet gyermeküknek. Ez a kombináció a születés során lehetővé teszi az őssejtek legnagyobb mennyiségének és legszélesebb spektrumának kinyerését.

A placentából nyert mezenchymális őssejtek előnyei

A placenta szövet más, mert olyan mezenchymális őssejteket tartalmaz, amelyek genetikailag az anyával egyezőek. A placenta ezeket az őssejteket használja a növekedéshez a terhesség alatt és a születést követően is, melyek gyűjthetők, tárolhatók és a test szöveteinek széles skáláját képezve könnyen képesek regenerálódni. Ez egy ritka lehetőség az anya számára történő tárolásra. A placenta legkülsőbb rétege az anya mezenchymális őssejtjeit tartalmazza, ez azt jelenti, hogy ebben a helyzetben az anyák a saját életmentő őssejtjeiket őriztethetik meg.

A gyermek a saját méhlepényéből származó sejteket jobban tolerálja, azokat az immunrendszer nem tekinti idegennek.

A sejtek széles spektrumban differenciálódhatnak, az érett, csontvelőből származó mezenchymális őssejtek ezen tulajdonsága a kor előrehaladtával jelentős mértékben csökken.

Gyorsabban osztódnak, mint a csontvelőből vagy egyéb forrásból származó mezenchymális őssejtek.

A placentából kinyert őssejtek potenciális klinikai felhasználása

Mezenchymális őssejtek

  • Széles spektrumú differenciálódás, Sejtvédelem
  • Csontok (csonttörés gyorsabb gyógyulása, súlyosan károsodott csontok megújulása)
  • Izmok (csípőprotézis műtétet követő regeneráció, sportolás által okozott sérülés kezelése)
  • Szív (miokardiális infarktus), máj (májbetegségek), hasnyálmirigy, idegek (neurodegeneratív)2

Mezenchymális őssejtek: az úgynevezett embrionális sejtekhez hasonló őssejtek, melyek feladata a szervezet sérült részeinek regenerálása, képesek szakosodni például vérképző-, izom-, csont-, porc-, máj-, szívizom és egyéb sejtekké.
Weiss L. et al., Stem Cells in the Umbilical Cord, Stem Cell Reviews (2006) 2:155-162

Endoteliális progenitor sejtek

  • Új véredények képződését segítik elő
  • Sztrók, miokardiális infarktus, perifériás artériás betegségek

Vérképző őssejtek

  • immunszupresszív hatás; immunmoduláns hatás, gyulladáscsökkentő hatás, a vérképzés és az immunrendszer megújulása
  • Autoimmun betegségek (pl. sarcoidosis, aktív rheumatoid arthritis)
  • idült gyulladásos megbetegedések (pl. Crohn betegség)
  • A transzplantációra alkalmas hematopoetikus őssejtek további forrása (jelenleg kb. 80 olyan megbetegedést ismerünk, melyek terápiájában felhasználhatóak a vérképző őssejtek
További infoért lásd Prémium + szövet + Placenta szövet levétel

Érdeklődsz és szeretnél többet megtudni? Keress minket a +36 1 248 0008 telefonszámon.
Regisztrálj online itt.