Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Mi a köldökzsinórvér

Mi a köldökzsinórvér
A köldökzsinórvér olyan vér, amely a szülést követően a köldökzsinórban és a méhlepényben marad. A terhesség ideje alatt a fejlődő gyermek táplálását és légzését a köldökzsinór és a placenta (méhlepény) biztosítják. Közvetlenül a gyermek megszületését követően a köldökzsinórt átvágják, és ezek a szervek többé már nem szükségesek.

A gyermekek és a felnőttek vérében érett fehér- és vörösvérsejtek találhatók. Az általános vérösszetevőkön kívül a köldökzsinórvér tartalmaz őssejteket is. A legfontosabbak a vérképző sejtek, amelyek képesek vörös- és fehérvérsejtekké, vagy vérlemezkékké átalakulni. Ezen kívül a köldökzsinórvérben más őssejtek is jelen vannak, melyek képesek izom-, csont- és porcsejtekké, inzulintermelő sejtekké, szívizomsejtekké specializálódni.

A szülést követően a vérképző sejtek már csak a csontvelőben vannak jelen. Ezekre a sejtekre azonban a test más sejtjeihez hasonlóan hatással van a környezet, az életmód különböző tényezői, melyek eredményeképpen fokozatosan öregednek és csökken a szaporodó képességük. A születéskor kinyert köldökzsinórvér-sejtek „fiatalok“, maximális szaporodó képességgel rendelkeznek, ezen kívül a csontvelősejteket már jellemzően a beteg páciens csontvelőjéből veszik le, ezért az ezt megelőző gyógykezelések, kemoterápiák következtében a sejtek fertőzöttek vagy sérültek lehetnek. Fontos továbbá, hogy a köldökzsinórvérben megtalálható őssejtek hasonló összetételben az emberi élet folyamán többé már nem lesznek jelen a vérben.

A köldökzsinórvérben megtalálható értékes őssejteket napjainkban számos súlyos megbetegedés gyógyítására használják, mint például a leukémia, a daganatos szervi betegségek, a vérképzés, az immunrendszer vagy a metabolizmus öröklött vagy nem öröklött rendellenességei. A mai modern technológiák lehetővé teszik az őssejtek akár több évtizedes megőrzését is.

A gyermek köldökzsinórvérében található őssejtek néhány rendkívüli tulajdonsággal rendelkeznek: nagyon fiatalok, nagyon jó képességük van önmaguk szaporítására, nem terheltek az életstílussal vagy a szervezet, amelyből származnak, annak szerzett betegségeivel. Összetételük megismételhetetlen. Később, az élet során már nem képződnek, vagy a vérben csak ritkán fordulnak elő.

A köldökzsinórvér a vérképző őssejtek egyik forrása, már 60 éve használják fel a gyógyításban: leginkább onkológiai és hematológiai (vérképzőszervi) megbetegedések (leukémiák, limfómák, szervek rákos megbetegedései), a vérképzés, az immunitás, a metabolizmus (anyagcsere) szerzett vagy örökölt meghibásodása és egyebek esetében.

A köldökzsinórvér mindazonáltal más típusú őssejteket is tartalmaz, amelyek a gyermek korai fejlődési szakaszából származnak, és képesek átalakulni különböző típusú sejtekké (például az izmok, a csontok, a porcok, a máj sejtjei vagy a szívizom sejtjei). Ezek a sejtek hatalmas potenciált képeznek egy vadonatúj orvosi szakterület – a regeneratív orvoslás számára, amely a károsodott szervek megújításával (regenerációjával) foglalkozik.

A köldökzsinórvér felhasználása

A köldökzsinórvérből származó őssejtek óriási gyógyító potenciállal rendelkeznek, aminek bizonyítéka, hogy 40.000 esetben kerültek felhasználásra. A köldökzsinórvér a vérképző őssejtek forrásának egyike, melyeket onkológiai és hematológiai betegségek kezelésében már több mint 60 éve használnak.

A betegségek közül a legtöbbnél nem megfelelően működik a vérképzés a csontvelőben. Megszűnik benne a vörösvérsejtek, fehérvérsejtek és vérlemezkék képződése. Az egyetlen mód ilyenkor a páciens életének megmentésére, hogy egészséges vérképző sejteket nyújtunk számára. Sok páciens esetében az őssejtek transzplantációja az egyetlen lehetőség a gyógyulásra, mások az általános gyógyítás (kemoterápia, hormonkezelés) kudarca után vagy a betegség gyors lefolyásánál kapják. Eredetileg a vérképző őssejtek csak a páciens csontvelőjéből kerültek kinyerésre, csupán az utóbbi évtizedekben lehetséges levenni és megőrizni a jövőbeni felhasználásra a sejteket a köldökzsinórvérből is.

Bár napjainkban a köldökzsinórvér felhasználásáról leginkább a vérképzés megbetegedésének kezelése kapcsán beszélnek, a világon több tucat kutatás és klinikai tanulmány folyik a köldökzsinórvér más típusú őssejtjeinek is a felhasználására.

A gyermek családi bankban megőrzött saját köldökzsinórvére mára már felhasználásra kerül klinikai tanulmányok keretében is, amelyek a köldökzsinórvér gyógyító és regenerációs képességét vizsgálják a következő esetekben: gyermeki agyi bénulás, a születés során bekövetkező agykárosodás, 1-es típusú diabétesz, hallásvesztés gyermekeknél.

Érdeklődsz és szeretnél többet megtudni? Keress minket a +36 1 248 0008 telefonszámon.
Regisztrálj online itt.