Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Mi a köldökzsinór szövet

Mi a köldökzsinór szövet
A köldökzsinórszövet egy zselatinos tömeg, amely beborítja az artériákat és az ereket a köldökzsinórban: Wharton-kocsonyának is nevezik. Egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező őssejteket tartalmaz, amelyek a gyermek korai fejlődési szakaszából származnak. A legfontosabbak közülük a mezenchymális őssejtek. Megtalálhatóak a köldökzsinórvérben is, még-ha határozottan kisebb mértékben is, mint a köldökzsinórszövetben.

A köldökzsinórból származó mezenchymális őssejtek az emberi szervezetben képesek átalakulni specializált sejtekké vagy szövetekké, mint például csontok, porc, inak, izmok, idegek, simaizom, szív szövetek, bőr vagy májsejtek.

A köldökzsinórból származó őssejtek alkalmazása nem csak tudományos vízió. Napjainkban már alkalmazzák a klinikai kutatásokban, azon betegeknél, akik májkárosodás, diabetesz, szklerózis multiplex, szívizom károsodás, mielodiszpláziás szindróma és egyebekben szenvednek.
A köldökzsinórból származó őssejtek ugyanúgy felhasználhatóak a vérképző őssejtek standard transzplantációjának támogatására, a gyógyítás eredményeinek javítása céljából. A köldökzsinór mezenchymális őssejtek alternatívát képeznek a sejtterápia számára a szervezet sérült szöveteinek regenerációjánál. Ezeket a folyamatokat regeneratív orvoslásnak hívjuk.

A köldökzsinór szövet használata

A köldökzsinór szövet mezenchymális őssejtjei alternatívát képviselnek a sejtterápiára a szervezet sérült szöveteinek regenerációjához. Ezeket az eljárásokat regeneratív orvoslásnak nevezik.
Napjainkban a köldökzsinór szövetből származó őssejtek klinikai alkalmazásának a többsége kísérleti, klinikai vizsgálatok keretében zajlik. Azoknál a pácienseknél használják fel, akik májelégtelenségben, diabéteszben, szklerózis multiplexben, szívizom károsodásban, mielodiszpláziában és egyebekben szenvednek. Ezeknek a tanulmányoknak az eddigi eredményei kimutatták, hogy köldökzsinór szövet mezenchymális sejtjeinek felhasználása megvalósítható és a páciensek számára biztonságos.

A köldökzsinór szövetből származó őssejtek úgyszintén felhasználhatóak támogatólag a vérképző őssejtek hagyományos transzplantációjánál a kezelés eredményének javítása céljából. A mezenchymális őssejtek immunszupresszív és immunmoduláló képességei segíthetnek a krónikus gyulladásos és autoimmun folyamatoknál.

Érdeklődsz és szeretnél többet megtudni? Keress minket a +36 1 248 0008 telefonszámon.
Regisztrálj online itt.